Hvor ligger det gule hus?

Dette maleri ejes af Th.L. Selskabet, og har nr. 54 i vores arkiv. Det er fra 1917 – samme år, som Thorvald Larsen flyttede fra Måløv til Kildebakken ved Veksø. Det forestiller tydeligvis et lille hus i en landsby – man ser en større bygning i baggrunden. I forgrunden er der en svagt markeret grøft.
Da maleriet er fra det år, da Thorvald Larsen flyttede, er det mest oplagt at det enten er fra Måløv eller fra Veksø.
Jeg (Kåre Fog) har undersøgt: Hvor ligger der et lille hus tæt ved en grøft? Jeg har rekognosceret rundt omkring i Veksø og Søsum; men her er der intet, der passer.
I efteråret 2019 var jeg ude for at finde mulige Thorvald Larsen motiver i omegnen af Måløv, og nogle steder i de grønne områder mellem Måløv og Ballerup lykkedes det faktisk. Til sidst kørte jeg ind i den gamle del af Måløv, for lige at kigge mig lidt omkring. Jeg parkerede bilen lige ved kirken, og i samme øjeblik jeg steg ud af bilen, fik jeg øje på huset – det lå lige vis-a-vis parkeringspladsen. Det så ud næsten som på maleriet der var malet 102 år tidligere. Adressen er Liljevangsvej 15.
Her er fotos af huset fra 2019:

De to vinduer sidder præcis som på maleriet, men vinduet i det øverste af gavlen passer ikke. Grøften er heller ikke at spore. Men det være det hus.
Jeg bankede på døren til huset, og en ældre dame lukkede op. Jeg forklarede hende mit ærinde, og viste hende et print af maleriet. Det var straks klart for hende, at det var hendes hus. Hun havde boet der i ret mange år sammen med sin nu afdøde mand. Vinduet øverst i gavlen var blevet sat ind imens de boede der, så det passer altså, at der ikke var noget vindue dér i 1917.
“Åh – det er en skam at min mand er død”, sagde hun. “Det ville have interesseret ham meget at se maleriet”.
Der var dog en ting, der stadig ikke passede: Grøften. Men damen forklarede, at der havde været en grøft på bagsiden af huset – den er forlængst rørlagt, og der er bygget et andet hus der nu. Gavlen på bagsiden er mage til den på forsiden, så det er faktisk gavlen på bagsiden (sydsiden), som Thorvald Larsen har malet.
Det er umuligt at kigge på huset i dag fra det sted, hvor Thorvald Larsen har stået – her er nu det nye hus, og der er et højt hegn imellem de to huse. Men med kniberi kunne jeg presse mig så langt bagud, at jeg kunne få en slags foto af bagsidegavlen., dog taget på meget tæt afstand. Det er dén gavl, der blev malet i 1917. Her er stadig intet vindue i det øverste af gavlen. Til gengæld er det ene vindue blevet erstattet af en dør. Men der er ingen tvivl – det er det hus.
Når vi nu ved, hvor han har stået, kan vi også regne ud, hvad det er for et større hus, der ses i baggrunden på maleriet. Det hus er med på luftfotos fra 1954; men på senere luftfotos er det erstattet af moderne byggeri.

Retur til “Historier om malerier”

En tanke om “Hvor ligger det gule hus?”

  1. Hvor har du altså øjnene med dig, Kåre.
    Dejlig beskrivelse af husets historie.
    Glæder mig til næste historie……….

Der er lukket for kommentarer.